OBJEKTI: nagrade

PAVILJON ŽUŽEMBERK

Sodelovanje na projektu: Študenti arhitekture EASA, Topos , Aleksander S. Ostan, Aleš Kobe, Jack Richards, William Burgess

Lokacija: Žužemberk

Leto izvedbe projekta: 2013

Fotografije: Matic Brdnik, Marta Vrankar

Opis projekta:

Paviljon je rezultat sodelovanja krajanov in krajank občine Žužemberk, angleških arhitektov, ki sta zmagala na natečajnem razpisu, študentk in študentov arhitekture ter javnih delavk in delavcev, ki so gradili ali drugače prispevali k dogodku EASA013. Zasnova objekta izhaja iz socialnih zahtev in prostorskih problemov ter poskuša rešiti prostorsko zagato trga, ki je med drugo svetovno vojno in po njej izgubil svojo vzhodno fasado. Lahkotna struktura, postavljena v park med drevesa, je krita z dvokapnico, ki deloma povzema tradicionalne vzorce ljudskega stavbarstva, kozolca, obenem pa spominja na cerkev, ki je nekdaj stala na tem delu. Sodoben nadstrešek daje zavetje, mestu pa odpira prihodnost v srečevanja, povezovanja, komunikacijo, trgovanje in počitek.

PAVILJON ŽUŽEMBERK
POKOPALIŠČE IN VEŽICA ŽELIMLJE PAVILJON PRIJATELJSTVA SLOVENJ GRADEC
25 of 34