Interieri

KAVARNA V DVORCU LANOVŽ

Avtorji: Valič arhitekti

Lokacija: Celje

Leto izvedbe projekta: 2018

Fotografije: Uroš Zagožen

Opis projekta:

Dvorec Lanovž je spomeniško zavarovan. Star je že več kot 600 let in je bil namenjen podeželskemu življenju plemenitaških družin.

Sedaj je po letih propadanja prenovljen po navodilih ZVKD in postal je sodoben medicinski center.

Naša naloga je bila oblikovati kavarno v polkletnih prostorih.

Kavarna zaseda severozahodni del pritličja, ob glavnih starih stopnicah in ima sanitarije v novem prizidku dvorca.

Prostor kavarne je sestavljen iz dveh volumnov. Večji osrednji volumen je imel porušene oboke in so jih nadomestili z ravno AB medetažno ploščo. Mali prostor pa je ohranil križne oboke.

Kavarna se nahaja v prostoru nekdanje shrambe tik ob starem vhodu v dvorec Lanovž. Prostor je cca 1m pod nivojem zunanjih tal, sestavljata ga dva dela: večji osrednji del in manjši svetlejši prostorček. Večji osrednji del je včasih bil obokan, a so zaradi statične sanacije dvorca morali oboke odstraniti in so jih nadomestili z AB ploščo. Mali prostorček je oboke ohranil.

Želeli smo kar najmanj posegati v prostor in ohraniti njegove značilnosti, ki ga odlikujejo v primerjavi s komercialnimi prostori bližnih nakupovalnih centrov.

Svetloba prihaja v prostor preko razmeroma majhnih dveh oken, vsajenih globoko v debelino starih zidov.

Osrednja prostorska intervencija opreme kavarne  je drzna interpretacija historičnega obokanega stropa z dvema jadroma montažnega stropa, ki lebdita v prostoru, distancirana od sten in stropa. Za njima s skriva tehnologija instalacij. Akustično udobje je z ločnim stropom izboljšano.

AB plošča in cevi instalacij so neopazne in dematerializirane s črno bravo, enako barvi ravnega dela stropa.

Sled nekdanjih obokov je označena še na steni s sivo barvo. Ko smo prvič vstopili v prostor, so bile te sledi na stenah še vidne in smo si jih zabeležili.

Šank z malo kuhinjo je postavljen vzdolžno v prostor. Kuhinjo zastremo s kamnito ploščo, ki sledi geometriji okenskega izreza in povabi v prostor dodatno svetlobo.

Ozko povezavo med prostoroma na eni strani vizualno razširimo in odmaknemo, dematerializiramo z oblogo, ki objame ogledalo in nanj namestimo obešalnike za obleke. Ogledalo občutno razširi prehod, hkrati pa omogoča boljšo komunikacijo med strežbo in gosti.

Obešalniki na ogledalu so razvrščeni v geometriji treh zvezd z grba grofov Celjskih. Najstarejša pričevanja o dvorcu omenjajo namreč, da je bil to lovski dvorec Celjskih.

Da se igra povezave in prehoda med malim in velikim prostorom umiri, na nasprotno stran prehoda postavimo kamnito oblogo, ki kot prej omenjena kamnita plošča s svojo strukturo otipljiveje prikaže prehod svetlobe in senc iz bolje osvetljenega malega prostora ter vzbudi občutek, da se stene, ki nam je ob prehodu lahko neprijetno blizu, z užitkom lahko dotaknemo.

Staro kamnito preklado, ki je bila v prostoru najdena, smo umestili v šank. Obiskovalci lahko pobožajo del preteklosti.

V barvno skalo sivin vnesemo toplino z izbiro usnjenih sedežnih elementov konjak barve.

V nišo, kjer je pred prenovo dvorca bilo okno, umestimo usnjeno sedežno “gnezdo”, za njim pa v “okno” podsvetljen regal – spomin na nekdanje okno z rešetko.

Tehnične svetilke – reflektorji –  so skrite za stropom in osvetljujejo stene ter lok  – jadro novega stropa. Nad šankom pa razporedimo preproste bakrene lučke, ki spominjajo na bakreno posodje, preproste cvetlice in / ali na konjske plašnice.  Grozd podobnih svetilk damo še v vrh obokov malega prostora ter v nišo, ki vizualno povezuje staro stopnišče s prostorom kavarne.

Ogledala v usnjenih okvirjih vabijo v prostor dodatno svetlobo in lajšajo težo mogočnih zidov. Svetilke, ogledala in materiali želijo spomniti na stare zgodbe teh prostorov, ko so za preskrbo z živili, udobje in prestiž bili odvisni od konjev.

Prostor ustvarja vzdušje zavetja in hkrati svobode, jasnosti in hkrati skrivnosti, ohranja identiteto mogočnih zidov, ki jo uravnoteža s premišljeno uporabo barv, oblog, refleksij in struktur. Ohranja napetost – razliko – med starim in novim. Z vsako potezo želi pripovedovati, da se za plastmi, vidnimi očem in otipljivim rokam, skriva več.. zgodbe preteklosti.

KAVARNA V DVORCU LANOVŽ
KLUB KINO DOM CENTER ZA POEZIJO TOMAŽA ŠALAMUNA
8 of 24