Prenove

GLEDALIŠKA DVORANA POLJANE

Avtorji: Kosi in partnerji

Lokacija: Ljubljana

Leto izvedbe projekta: 2017

Fotografije: Janez Marolt

Opis projekta: 

Gledališka dvorana se nahaja na podstrešju avstro-ogrske stavbe Gimnazije Poljane. Prostor, ki ga opredeljujejo dominantna geometrija ostrešja, nepravilno lomljena lupina obodnih sten in nesorazmerna višina 9 m, je bil pred prenovo razdrobljen na nepovezane elemente. Obiskovalčeva pozornost je z odra uhajala v moteče visok, kontrasten ambient. 

Ob prenovi dvorane smo "izbrisali" nepravilno geometrijo prostora; odstranili vse kar je bilo odvečno, nato pa celotno lupino dvorane in vso nosilno konstrukcijo odeli v popolnoma vpojno, črno mat barvo. V novonastali črni praznini, nad avditorijem visita svetlobni piramidi, ki rišeta novo arhitekturo dvorane in prepisujeta resnično prostorsko razmerje prostora. Na podestu avditorija so namesto sedežev postavljene nizke klopi, sestavljene iz oblazinjenih, 10 cm širokih segmentov. Zasnova klopi ne predpostavlja točnega števila sedišč, ne določenega  položaja sedišč, niti ne načina sedenja. Prostor zato deluje demokratično in sproščeno.  

GLEDALIŠKA DVORANA POLJANE
PRENOVA HOTELA ŠVICARIJA PIONIRSKI DOM-ART CENTER
16 of 32