Industrijski objekti 2021

POSEBNA OMEMBA ZA INTERIER; MOBIK

Poslovni prostori MOBIK

Avtorja: Tomaž Mächtig, Urša Vrhunc

Naročnik: Mobik d.o.o.

Lokacija: Poslovna stavba Imparo, Ljubljana

Leto izvedbe: 2016

Fotografije: Miran Kambič

Za IT podjetje Mobik d.o.o. so v poslovnem objektu Imparo ob južni ljubljanski obvoznici uredili dve med seboj prostorsko ločeni in povezni krili poslovnih prostorov, namenjenih upravi in razvoju. Posebnost prostorov je "penthouse" situacija s prostornima terasama, trojno orientacijo in 180° razgledi na okoliško industrijsko krajino.

Razvojno krilo je zasnovano kot produkcijska pisarna mlade ekipe, z velikodušno odmerjenim prostorom za različne vrste komunikacije, druženje ob pripravi hrane in napitkov. Uprava zaseda prostore v ločenem krilu in se od produkcije razlikuje po višji stopnji oblikovne formalnosti in manjši gostoti delovnih mest. V obeh krilih so servisni prostori ugnezdeni v osredje tlorisa in delujejo kot nekakšna zmogljiva omara.

Podjetje ima zelo visoke tehnične zahteve in deluje v neprekinjenem režimu 24/7.

Kljub zelo hierarhični naravi dela smo v podjetju organizirali odprti tip pisarn z delovnimi otoki, tretjino notranje površine pa organizirali kot neformalno delovno okolje za medsebojni stik in komunikacijo, ki se ujema s potrebami dinamične delovne ekipe. Podjetje svoje delo temelji na hitri in odzivni digitalni prisotnosti in za komunikacijo uporablja vse razpoložljive medije. Uspešnost prostorske zasnove odprtega tlorisa se izkaže zlasti v akustični zasebnosti, ki jo dosežemo z visoko kvalitetnimi akustičnimi elementi v obliki stenskih in stropnih oblog, oblazinjenega vgradnega pohištva, delilnih paravanov pisarniškega pohištva in tekstilnimi elementi. Glavnino zvoka absorbirajo trdi zvočno izolativni stenski paneli vgrajeni tudi na vratna krila, drsne paravane in zložljivo delilno steno sejne sobe. Edini zvočno odporni (soundproof) in prostorsko avtonomni prostori so direktorjeva pisarna in dve sejni sobi, od pisarn ločene z dvoslojno stekleno steno. Prosojne draperije pred zasteklitvami so dinamičen vizualni element, ki po eni strani zastira neposredne poglede, po drugi pa omogoča svetlobi da prodre v globino interiera.

Ker si podjetje v nobenem primeru ne more privoščiti izpada iz električnega in informacijskega omrežja, vsako delovno mesto dosega nenavadno veliko število kablov. Cilj zasnove je bil tudi ta, da so tehnične rešitve električne jako in nizko točne opremljenosti delovnega mesta takšne, da na tleh, pod mizo in na njej ni običajnega kablovja in podaljškov, ampak je instalacija speljana pod stropom prostora v instalacijske stebre, od tam pa v sklopu miz do porabnikov.

(fotografije kažejo končno verodostojno stanje delujoče pisarne). 

 

1 MVjpg

 

3 MV

 

4 MV

 

5 MVjpg

 

6 MV

 

7 MV

 

8 MV

 

9 MV

 

4 MV

 

tloris

POSEBNA OMEMBA ZA INTERIER; MOBIK
POSEBNA NAGRADA GALERIJA CUKRARNA KOMISIJA ZA IZBOR NAGRAD
7 of 31