JM Beauty Center - шаблон joomla Скрипты

8. Konferenca  "ARHIKULT 2023" je zaključena

»Zavoda za promocijo arhitekture« je organizoiral  8. arhitekturno  konferenco »ARHIKULT 2023«,  v »Kongresnem Centru  Brdo pri Kranju, 13. aprila 2023.

Glavna tema dogodka je bila »Energija«, ki zavzema vedno bolj pomembno mesto v našem življenju. Energija oblikuje prostor okoli nas. Kaj se zgodi če energije zmanjka? Ali naj preprosto ugasnemo  luči, ogrevanje, zmanjšamo transport, ugasnemo stroje, zapremo proizvodnjo…To so vse vprašanja , ki so vse bolj aktualna v luči energetsei krize, ki jo je povzroča tudi vojna. Kako na to lahko odgovorimo arhitekti, projektanti, snovalci mest?

»V objektih je že shranjeno velika količina energije, kot npr. v žgani opeki, drobljenem agregatu ter kovanem metalu. Zmanjševanje količine odpadkov, prenova že obstoječih struktur ter vrnitev k tehnikam naših prednikov, pomembno pripomorejo k zmanjšanju ogljičnega odtisa naše družbe. Kot pravi priznana francosko – maroška antropologinja in arhitektka Salima Naji:

»Zemlja ne sme biti več material revščine, sramu in preteklosti. Ko cene vseh surovin rastejo, morajo osnovne surovine, ko sta  zemlja in kamen ostati dostopne za skupno dobro. V času ko se soočamo z različnimi krizami naenkrat, lahko arhitektura pripomore z rešitvami, ki varčujejo tako z viri in energijo« «. (Architectural Review, October 2022)»

Cilj Konference je združiti strokovnjake, povezati inženirje, kot  tudi nacionalne predstavnike institucij, civilno družbo, javne organe, raziskovalne institucije, da delijo znanje, izkušnje in  mnenja ter da s pomočjo strokovnjakov nudi vpogled v zadnje stanje tehnike, ki temelji na priznanih izsledkih znanosti, tehnike in izkušenj.

Na srečanju bodo povabljeni  predavatelji predstavili svoja dela, raziskave in strokovne poglede. Iskali bomo odgovore na izzive, ki jih prinaša energetska kriza. Zanima nas ali je lahko »Kritični regionalizem« pravi odgovor na stanje v družbi?

 

Kreditne točke za pooblaščene in nadzorne inženirje:

Člani ZAPS (Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije) pridobijo 3 kreditne točke (KT) – za sklop B (Teorija in referenčna praksa).  za udeležbo na Konferenci skladno z odločitvijo Komisije ZAPS. Člani IZS (Inženirske zbornice Slovenije) po odločitvi komisije IZS za udeležbo samo na sklopu G dobijo– 3 KT, za udeležbo na celotni konferenci pa 4 KT iz izbirnih vsebin.

 

Večerni del

Pomemben cilj te konference je bil ponuditi priložnosti za povezovanje in spodbuditi razpravo med udeleženci  iz različnih področij. Po končani konferenci sledi večerni program  z večerjo in druženjem. 

FOTO ARHIV  :    ARHIKULT 2023